Julen handler egentlig ikke om våre gaver

Av Willy M. Nilsen. 


Så åpnet de sine skrin og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra. (Matt 2, 11)

 Har du tenkt på gavene til jul? Det er ikke lenge igjen, bare tre uker. Forretningsstanden har tenkt på det i flere måneder. Det har den opplyst oss om i flere uker allerede!

 Tre menn fra Østerland kom til Jerusalem for å hylle den nye kongen i Israel. Etter deres mening måtte han være født på slottet. Men der kjente de ikke til noen slik begivenhet. Herodes den store ble både forferdet og sint.

 Men vismennene lot seg ikke skremme. Herodes ville gjerne vite hvor den nye kongen var født. De skriftlærde kunne fortelle at det ifølge profeten Mika måtte være i Betlehem, Davids stad. Men Herodes tenkte på å drepe den nye kongen og ikke tilbe ham.

 Stjernen ledet de vise menn til stallen i Betlehem. Der bar de fram sine gaver: Gull, røkelse og myrra. Kostbare gaver!

 Hva er det som opptar oss denne hektiske julemåneden? Er vi så opptatt av våre gavedryss til hverandre at vi glemmer Jesus midt i all julestria?

 Advent betyr: "Komme"! Vi skal forberede oss ved å minnes Jesu første komme til jord. Og vi venter på at han skal komme igjen!

 Men hvordan gjør vi det? Det er kanskje lett å tenke at dersom vi tilgodeser Jesus med noe i vår overflod, må det være bra.

 Men julen handler egentlig ikke om våre gaver. Den handler om det Jesus ga oss (jf. Ef 4, 8), han som ble født som vår bror for å gi sitt liv for våre synder.

 Når det går opp for oss hva vi får ta imot av ham, blir det om å gjøre - som for vismennene - å sette alt inn på å møte ham og tilbe ham. Da blir det naturlig å synge: "Jesus meg selv deg jeg bringer, legger meg ned for din fot, at du meg evig skal eie, jeg er jo kjøpt med ditt blod."

 Da vil dine gaver til ham være deg selv, ditt hjerte, dine hender og føtter, dine tanker, handlinger og ord. Fordi han har gitt sitt liv for deg, skulle han få eie deg i dag og hver dag, hele livet!

Kommentarer