Rydd veien inn til et medmenneskes hjerte

Av Willy M. Nilsen. 

Det er ham det er talt om av profeten Jesaja, som sier: Det er en røst av en som roper i ørkenen: Rydd Herrens vei, gjør hans stier rette! (Matt 3, 3)

 Veirydding er noe som vi kjenner til fra gammelt av. Å forberede eller rydde for veifarende folk, har alltid vært et viktig yrke. Før i tiden brukte man spade og spett, så tok man i bruk litt mer moderne midler. I dag går det unna med ymse maskiner, både gjennom fjell og under vann.

 Døperen Johannes var åndelig veirydder. Han skulle forberede Herrens vei. Med ham var den profeten framstått som stod ved veikrysset mellom den gamle og den nye pakt (Mark 1, 2 flg).

 Hva er en veirydders oppgave? Det ligger i sakens natur. Han skal rydde bort det som stenger. Stein og ujevnheter skal bort.

 "Gjør hans stier rette!" lød kallsoppdraget til Johannes. Han hadde en spesiell stilling som forløper for Jesus. Samtidig er han et eksempel på en som bringer et budskap som viser mennesker veien til Frelseren.

 Døperen Johannes skulle rydde for Herren et lydhørt og villig folk. Det var ingen enkel oppgave, for å si det mildt.

 Mange hadde prøvd det før - Jesaja, Jeremia og Esekiel for å nevne noen få. De endte sine liv som martyrer.

 Det var mange steiner å rydde bort for døperen Johannes. Fariseernes og de skriftlærdes egenrettferdighet, folkets lovtrelldom og syndefullhet. Noen kom for å la seg døpe av Johannes, mens mange bare ristet på hodet og fnyste.

 Har Herren veiryddere i dag? Noen vil stå på Ordets grunn og være med som veiryddere. Og Herren kaller fortsatt noen som er villig til å forberede Herrens vei inn i folks hjerter.

 Er du villig til å utføre Jesu kall i dag?

 Både i handling og ord, kan du få rydde veien inn i et medmenneskes hjerte, slik at Jesus får komme inn.

Kommentarer