Historien om USA-NATO ledede kriger: "Eksportere demokrati" gjennom handlinger av undergraving og infiltrasjon

Av P54. 

Det amerikanskledede NATO angrep Serbia og Montenegro med militærfly mellom mars til juni 1999. Den ofte vilkårlige måten NATO-bombingen på resulterte i mer enn 1200 sivile dødsfall ifølge den jugoslaviske komiteen for samarbeid med UNICEF; men faktisk var det reelle antallet sivile omkomne betydelig høyere, og kunne ha utgjort mellom 5000 og 5700 sivile liv tapt som følge av mindre enn tre måneder (11 uker) med NATOs luftangrep.

Vestlig innblanding i Serbia hadde funnet sted i årevis før 1999.

USA og EU brukte titalls millioner dollar til anti-regjeringsaktiviteter rettet mot den serbiske lederen Slobodan Milosevic , hvis trass var uakseptabel for vestlige politikere, hovedsakelig Bill Clinton-administrasjonen i Washington. Milosevic førte uavhengig utenriks- og innenrikspolitikk, sistnevnte inkluderte hans avslag på å implementere de nyliberale programmene som ble så sterkt støttet av amerikanerne og deres europeiske allierte.

Den jugoslaviske byen Novi Sad i brann i 1999 (lisensiert under CC BY-SA 3.0)

I de 18 månedene før Milosevics presidentperiode tok slutt i oktober 2000, brukte USA og EU rundt 80 millioner dollar på slike områder som opposisjonsmediene i Serbia. Vestlig finansiering strakte seg lenger tilbake, til midten av 1990-tallet, da store summer av amerikanske og EU-penger begynte å komme inn i Serbia. Washington fulgte denne politikken hovedsakelig gjennom USAID og National Endowment for Democracy (NED), som er nært knyttet til Det hvite hus.

Amerikanske og europeiske midler hjalp anti-regjeringspolitiske grupper som Otpor, som var basert i den serbiske hovedstaden Beograd og ønsket å styrte president Milosevic. Paul McCarthy, en senior programoffiser for NED i Sentral- og Øst-Europa, avslørte at etter sammenbruddet av Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia i 1992 ga NED hjelp til anti-regjeringsorganisasjoner i Serbia, Montenegro og Kosovo, inkludert til Otpor . I 1999 mottok Otpor også nesten 2 millioner dollar fra en annen Washington-finansiert gruppe, International Republican Institute (IRI).

Bildet er fra TruePublica



NED gjennomførte undergravende aktiviteter sammen med Soros Open Society Foundations, etablert for tre tiår siden av den velstående forretningsmannen George Soros , som er en beryktet innblanding, tilhenger av liberalisme og vestlig imperialistisk ekspansjon. Soros' handlinger er ofte forenlige med amerikanske myndigheters politikk.

NED og Soros-stiftelsene infiltrerte medieorganisasjoner, tenketanker, fagforeninger osv. Etter 1990 brukte Soros over 100 millioner dollar på å støtte anti-Milosevic-grupper med Otpor blant mottakerne. Soros investerte 50 millioner dollar i et forsøk på å kjøpe Trepca-gruvene og fabrikkene, hovedsakelig lokalisert i Kosovo.

USA fremmet sin "eksport av demokrati" gjennom organisasjoner som NED, USAID, CIA, Freedom House og Soros-stiftelsene. De ville tjene som en front for regimeskifte i land uavhengig av vestlig politikk. Metoden var ikke veldig forskjellig fra britisk og amerikansk støttet avsetting av Mohammad Mosaddeghs regjering i Iran i 1953, etter at den iranske statsministeren hadde nasjonalisert de britiske oljeselskapene i landet.

CIA og MI6 finansierte anti-regjeringsdemonstrasjoner i Teheran, med mål om å tvinge Mosaddegh fra makten og bringe Iran tilbake under vestlig dominans. Nylig har Soros regelmessig benyttet seg av "aktivister" ved å plassere dem på lønnslisten hans, og de skaper deretter uro i en bestemt nasjon utpekt for regimeskifte.

Tanks i Teherans gater, 1953. Kupptilhengere feirer seier i Teheran (lisensiert under Public Domain)

Amerikanske regjeringsstøttede grupper støttet også «fargerevolusjonene» som skjedde for 20 år siden i Georgia, som deler en grense på mer enn 500 mil med Russland og er en tidligere sovjetrepublikk. Historiker Moniz Bandeira skrev,

«Etter at Clinton-administrasjonen forlot embetet, begynte Pentagons ledelse å utarbeide retningslinjer for å bruke Georgia som en nøkkelaktør i nybegrensningspolitikken. Målet var å hindre Russland i å dominere Kaukasus-regionen igjen."

Mellom 2002 og 2004 utviklet administrasjonen til George W. Bush et prosjekt kalt Georgia Train and Equip Program (GTEP), som involverte amerikansk militær trening av georgiske tropper; og fra 2005, Georgia Sustainment and Stability Operations Program (GSSOP), som innebærer utsendelse av US Army Special Forces (Green Berets) og Marine Corps-tropper for videre opplæring av georgisk militærpersonell. Georgiske soldater var involvert i de USA-ledede krigene i Afghanistan og Irak, og de hadde deltatt i militære aktiviteter i Kosovo.

Som nevnt, i november 2003 pågikk protester mot regjeringen i Georgia, kalt Rose-revolusjonen i Vesten. Wall Street Journal erkjente at deltakelsen i demonstrasjonene var "ikke-statlige organisasjoner ... støttet av amerikanske og andre vestlige stiftelser".

Blant dem som blandet seg inn i Georgia var Washington-finansierte grupper som USAID, NED, Freedom House og International Republican Institute. Soros-stiftelsene var uunngåelig involvert i å skape uro i Georgia, og fra august til oktober 2003 brukte Soros 42 millioner dollar på å oppmuntre til anti-regjeringsaktiviteter der.

Soros-stiftelsene finansierte opposisjonsgruppen Kmara i Georgia, slik den hadde gjort med Otpor i Serbia. Kmara ble også støttet av de ovennevnte amerikanske regjeringsfinansierte organisasjonene. Dessuten hadde USAs ambassadør i Georgia, Richard Miles , en betydelig rolle i planleggingen og organiseringen av "Rose-revolusjonen" gjennom Washington. Amerikanerne fryktet skulle hendelsene ta en uønsket vending for dem i Georgia, at landet ville søke tettere bånd med nabolandet Russland.

Georgia ble antatt å være en strategisk viktig stat av Vesten, delvis på grunn av sin beliggenhet i Sør-Kaukasus ved siden av Russland og delvis fordi det var en korridor for fossilt brensel. USAs nasjonale sikkerhetsstrategi for et nytt århundre uttalte i desember 1999,

"Et stabilt og velstående Kaukasus og Sentral-Asia vil legge til rette for rask utvikling og transport til internasjonale markeder av store kaspiske olje- og gassressurser med betydelige amerikanske kommersielle deltakelser. Løsning av regionale konflikter som Nagorno-Karabakh og Abkhasia er viktig for å skape den stabiliteten som er nødvendig for utvikling og transport av ressursene i det kaspiske hav.

Også i 1999 sanksjonerte den amerikanske kongressen Silk Road Strategy Act, for å fremme amerikanske interesser og økonomisk innflytelse i Sør-Kaukasus og Sentral-Asia, og for å motsette seg ambisjonene til Russland, Iran og Kina i regionene. Silk Road Strategy Act skisserte at Kaukasus/Sentral-Asia kunne gi store mengder olje og naturgass til Amerika, samtidig som den reduserer nasjonens avhengighet av Midtøsten-ressurser.

I løpet av tiden som har gått, har USAs avhengighet av olje, som allerede er monumental, økt ytterligere. I 2012 var det 248 millioner kjøretøy i USA. I 2022 var det nesten et kjøretøy for hver person i USA (291 millioner kjøretøy for 335 millioner mennesker), mens det i Kina på slutten av 2022 var rundt 415 millioner kjøretøy i landet for 1,41 milliarder mennesker.

Det er klart flere kjøretøy i Kina sammenlignet med Amerika, men per innbygger holder de seg godt bak amerikanerne. I 2020 hadde de fleste husholdninger i Kina fortsatt ikke en bil, selv om det sikkert vil ha endret seg innen 2030 i både kinesiske urbane og landlige områder. I Amerika hadde 91,7% av alle husholdninger minst én bil innen 2021, med omtrent 60% av amerikanske husholdninger som hadde to biler eller mer.

Per innbygger fortsetter USA å være nasjonen som lett er den største forbrukeren av fossilt brensel i verden, noe som har vært tilfelle i flere tiår. Det amerikanske militæret på egen hånd brenner gjennom mer fossilt brensel hvert år enn hele land som Danmark eller Portugal, som heller ikke er fattige stater.

Et år etter protestene i Georgia fant en annen «fargerevolusjon» sted denne gangen i Ukraina i november 2004, som ble kalt den oransje revolusjonen av vestlige medier. Bandeira bemerket "akkurat som i Georgia ble bevegelsen [i Ukraina] utløst av aktivister, militanter fra organisasjonen PORA (Det er på tide) og fra andre amerikanske og europeiske NGOer, inkludert Vidrodzhenya (Revival), nok en gang sponset av George Soros, Freedom House , Polen-Amerika-Ukraina Cooperation Initiative, USAID og National Endowment for Democracy, som opprettholdt kampanjen til opposisjonskandidaten Viktor Jusjtsjenko ".

Oransjekledde demonstranter samles på Uavhengighetsplassen i Kiev 22. november 2004. (Lisensert under CC BY-SA 3.0)

Siden 1991 har USA brukt mange milliarder dollar i et forsøk på å tilpasse tidligere sovjetrepublikker med Vesten, som Ukraina. Dette har vanligvis involvert finansiering av media for å muliggjøre psykologiske krigføringsoperasjoner. Pentagon fulgte en slik politikk gjennom United States Army Civil Affairs and Psychological Operations Command (USACAPOC), utenriksdepartementet og grupper som Freedom House og NED.

Bandeira skrev: "Den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov uttalte at konflikten i Ukraina hadde blitt utløst gjennom press utenfra, for å tvinge Kiev til å ta en beslutning til fordel for Vesten." Ukraina fikk en økt betydning for Vesten dette århundret ettersom NATO fortsatte med sin hensynsløse og provoserende utvidelse østover. I løpet av to år, 2003 og 2004, brukte Bushs regjering over 65 millioner dollar til støtte for subversive politiske grupper i Ukraina, inkludert på en turne ledet av presidenthåpet Jusjtsjenko, for at han skulle møte myndighetene i Washington for å overbevise dem om at han ville vinne valget i 2004 mot Viktor Janukovitsj .

Det internasjonale republikanske instituttet, overvåket av den amerikanske senatoren John McCain , sponset også Jusjtsjenkos kampanje. Kona til Jusjtsjenko, Kateryna Jusjtsjenko , er en amerikansk statsborger og hun hadde jobbet i Det hvite hus i det offentlige kontaktkontoret under Ronald Reagans presidentskap på 1980-tallet. Jusjtsjenko hadde selv jobbet i en høyreekstreme tenketank, Heritage Foundation, mens kona hans var direktør i den neokonservative tenketanken New Atlantic Initiative.

McCain og Soros hadde forretningsforbindelser sammen og var venner. Etter McCains død i 2018 skrev Soros at han var «en modig kriger for menneskerettigheter som sto opp mot undertrykkelse og tortur». Soros glemte på en eller annen måte at McCain hadde støttet en rekke uprovoserte amerikanske kriger, inkludert mot Afghanistan, Irak og Libya.

Etter Sovjetunionens oppløsning i 1991, strømmet Soros' Open Society Foundations titalls millioner dollar inn i Ukraina og investerte penger i andre eks-sovjetrepublikker, for å gjøre dem "åpne" og "demokratiske", med andre ord åpne for vestlig utnyttelse . Fra 1991 til 2011 disponerte Soros-stiftelsene 976 millioner dollar i østeuropeiske stater og tidligere Warszawa-paktland. Noen av de største mottakerne av disse pengene var utgivere sammen med akademiske og kulturelle grupper.

Under et intervju med CNN i 2014 sa Soros at han i 1989 ga midler til dissidenter i nasjoner som Polen og Tsjekkoslovakia, da de fortsatt var en del av Warszawapakten. Soros innrømmet at før Ukraina skilte seg fra Sovjetunionen, hadde han opprettet en stiftelse i Ukraina som var fullstendig operativ. Bandeira skrev at senere på denne Soros-stiftelsen "spilte en viktig rolle i protestene som brøt ut på Maidan Nezalezhnosti (Uavhengighetsplassen) etter november 2013 og førte til at president Janukovitsj ble styrtet".

Når det gjelder Syria, tillot president Bush, ved hjelp av en autorisasjon eller funn i mai 2007, CIA å gjennomføre skjulte handlinger for å undergrave og velte Bashar al-Assads regjering i Damaskus. Ønsket om å fjerne president Assad fortsatte fra 2009 inn i administrasjonen til Bushs etterfølger, Barack Obama , da sistnevnte forsøkte å så disharmoni i Syria mens han gjentatte ganger ba Assad om å trekke seg.

Obama ble støttet i sine uttalelser av europeiske ledere som Tysklands Angela Merkel . Hun hadde tidligere gitt sterk støtte til den amerikanske invasjonen av Irak i 2003, til tross for bekymringer fra det meste av den tyske offentligheten og fra sitt eget parti, Den kristne demokratiske union.

En sentral årsak til Washingtons ønske om å avsette Assad var at han hadde avvist deres forslag om en gassrørledning som går gjennom syrisk land, som til slutt skulle slutte seg til den planlagte Nabucco-gassrørledningen, som var utpekt til å transportere gass fra Det Kaspiske hav til det kaspiske hav. Midtøsten og Europa. Assad førte politikk uavhengig av den vestlige liberale orden, og delvis på grunn av dette ble den syriske lederen demonisert av amerikanske og europeiske politikere som ønsket regimeskifte i Syria.

https://www.globalresearch.ca/western-interference-subversion-abroad/5841418

DU KAN LESE DEL II HER:

https://www.globalresearch.ca/western-interference-subversion-abroad-2/5842944


Kommentarer