I begynnelsen

Fra Andaktsboka «I lys av Ordet». 

I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden. (1 Mos 1, 1)

 På den første dag i året går tankene ofte mot framtiden. Hva vil den bringe? Men tankene søker også tilbake til det året som nettopp er forbi. Ordet fra Bibelen i dag går helt tilbake til begynnelsen. Det gjelder både tidsmessig og reelt – tilbake til det som er det grunnleggende i tilværelsen.

Gud er Gud, om alle land lå øde,
Gud er Gud, om alle mann var døde

 Slik uttrykte Petter Dass det for over 300 år siden.

 Gud er fra evighet. Han har alltid vært og vil alltid bli. Han er ikke bundet av tiden, for han er det egentlig bare et evig «er». «Jeg er den jeg er», sa Gud til Moses i tornebusken. Han skulle si til Israels folk at JEG ER hadde sendt ham (2 Mos 3, 14).

 På samme måte heter det om Sønnen: Jesus Kristus er i går og i dag den samme, ja til evig tid. (Heb 13, 8).

 I begynnelsen skapte så denne evige, treenige Gud himmelen og jorden. Det har altså ikke skjedd tilfeldig, på slump eller av seg selv. Gud har grepet inn med sin makt og sitt ord og skapt.

 Det er ved tro denne sannheten blir erkjent av menneskene. Hebreerbrevet sier at det er ved tro vi skjønner at verden er skapt ved Guds ord, så det en kan se, ikke er blitt til av det synlige.

 Men enda før dette skjedde i begynnelsen, var det hendt en stor begivenhet i Guds hjerte, sier Efeserbrevet: Du ble utvalgt i Kristus til å være hellig og ulastelig for Guds åsyn (1, 4).

 Den eneste sanne Gud, himmelens og jordens skaper, har skapt deg og utvalgt deg i Kristus til evig liv!

Kommentarer