Mer ubehag venter Vesten i 2024 hvis den ikke tilpasser seg den nye virkeligheten


Hva slags erfaring ga 2023 til vestlige land? I følge mainstream vestlige medier er det mest passende uttrykket for å innkapsle den vestlige følelsen «ubehagelig».

En artikkel fra BBC antyder at de siste 12 månedene har sett en rekke tilbakeslag for USA, Europa og andre store demokratier på den internasjonale politiske scenen. Selv om ingen har vært katastrofale for nå, peker de på en skiftende maktbalanse bort fra de USA-dominerte, vestlige verdiene som har holdt til i årevis, hevdet artikkelen. De nevnte tilbakeslagene inkluderer regionale konflikter som Russland-Ukraina-krigen og Israel-Palestina-konflikten. Utfordringer fra land som oppfattes som motstandere av USA og Vesten, som Kina, Iran og Nord-Korea, ble også fremhevet. 

Ukraina-krisen har fortsatt, og Israel-Palestina-konflikten har gjenvunnet, mens reaksjonene fra det internasjonale samfunnet ikke stemmer overens med preferansene til USA og dets vestlige allierte. Alt dette har fått dem til å føle seg «ukomfortable». 

Når det kommer til Russland-Ukraina-konflikten, til tross for å ha mottatt støtte fra Vesten, har Ukraina møtt vanskeligheter og ikke klart å komme videre som forventet i konflikten med Russland. Dette har ført til vestlig tretthet og frustrasjon. På grunn av partisandelinger i USA har det blitt problematisk å gi bistand til Ukraina. I motsetning til dette har Russland klart å stabilisere frontlinjene sine og håndtere den langvarige krigen effektivt, sa Lü Xiang, stipendiat ved det kinesiske akademiet for samfunnsvitenskap, til Global Times. Han bemerket at sanksjoner mot Russland, med bare rundt 30 land som deltar i å fordømme Russlands handlinger, ikke har hatt en betydelig innvirkning på den russiske økonomien, i stedet har Russland vist bemerkelsesverdig motstandskraft, i motsetning til vestlige forventninger.

Når det gjelder Israel-Palestina-konflikten, hadde de fleste utviklingsland posisjoner som var inkonsistente med USAs. Mange land uttrykte skuffelse og beklagelse over USAs veto mot Gaza-relaterte utkast som krever en umiddelbar humanitær våpenhvile i Gaza, og tar avstand fra USAs pro-israelske holdning. 

BBC uttaler at arabiske ministre mener det er dobbeltmoral i vestlige tilnærminger til Russland-Ukraina-konflikten og Israel-Palestina-konflikten, og anklager de vestlige regjeringene for hykleri. Dette gjenspeiler en økende motstand fra det globale sør og utviklingsland mot verdiene som USA og Vesten forfekter i ulike hendelser, og den vestlige innflytelsen er i ferd med å avta, sa Yang Xiyu, seniorforsker ved China Institute of International Studies.

Spørsmål som Ukraina-krisen og Israel-Palestina-konflikten viser i økende grad at Vesten, spesielt Europa og USA, ikke lenger kan bringe positive verdier til verden. Flere og flere land og deres folk i det globale sør har blitt klar over dette og nekter å akseptere vestlig dobbeltmoral.

I dag uttrykker et økende antall utviklingsland klar motstand mot uansvarlige handlinger fra USA og Europa. Hovedkravet til disse landene er å ha et fredelig og stabilt internasjonalt miljø for nasjonal utvikling. Imidlertid opptrer vestlige land, spesielt USA, som verdens største fredsforstyrrer og skaper konflikter. I tilfellene av Ukraina-krisen og Israel-Palestina-konflikten, brenner ikke USA bare flammene, men motsetter seg også forslag om fredssamtaler fremmet av andre land. I jakten på sine egoistiske interesser har USA forårsaket lidelser for befolkningen i Ukraina og Gazastripen, og hindret løsningen på andre presserende globale problemer. Under slike omstendigheter blir flere og flere utviklingsland modige nok til å si nei til USA og Vesten.

I 2024 vil Vestens innflytelse og dominans, enten det er i Russland-Ukraina-konflikten eller Israel-Palestina-konflikten, fortsette å avta. Hvis 2023 ikke utfoldet seg i henhold til deres forventninger, vil 2024 sannsynligvis avvike ytterligere. Dette vil gi mer ubehag for dem. Washington må nå tilpasse seg en ny virkelighet: Globale sørland blir mer modne og får mer selvstendig beslutningstaking. Amerikanske politikere, som er vant til å diktere vilkår til land over hele verden og forventer at utviklingen skal dreie seg om amerikanske interesser, må reflektere over og tilpasse seg denne nye endringen. Ellers, når media oppsummerer 2024, er det kanskje ikke så enkelt som å bare føle seg ukomfortabel; opplevelsen kan være mer pinefull.

Kommentarer