Ukraina kjøper 50 000 militæruniformer for kvinner

Fra RT.com.
 

Det ukrainske forsvarsdepartementet har annonsert kjøpet midt i en kamp for å mobilisere nok menn til fronten.

Det ukrainske forsvarsdepartementet sier de har kjøpt 50.000 sett med kvinneuniformer for første gang siden konflikten startet. Kunngjøringen fra forsvarsminister Rustem Umerov kommer dagen før en forventet parlamentarisk avstemning om endringer i loven om mobilisering.

De foreslåtte endringene har forårsaket et offentlig ramaskrik, med noen som kaller dem "konstitusjonelle" og hovedsakelig rettet mot å slå ned på unnvikere. Selv om det har blitt sagt at endringene i lovgivningen ikke forutsetter verneplikt av kvinner, har slike forslag vært fremmet tidligere.

"For første gang kjøpte Forsvarsdepartementet 50 000 sett med kvinneuniformer, 100 000 elektriske varmeovner og 15 000 aktive hodetelefoner," skrev forsvarsminister Rustem Umerov i et Facebook-innlegg mandag.

Forrige måned sa det ukrainske parlamentsmedlemmet Inna Sovsun at regjeringen bør vurdere å utforme kvinner hvis det anses nødvendig. Hun foreslo levering av uniformer for kvinner som en av forberedelsene som trengs for å implementere planen. I oktober i fjor trådte krav om militær registrering av kvinner med medisinsk grad i kraft.

Mer enn 60 000 kvinner tjener allerede i den ukrainske hæren, og utgjør rundt 7 % av landets væpnede styrker, ifølge forsvarsdepartementet.

Kiev har slitt med å mobilisere nok menn til å sende til frontlinjen. President Zelensky fortalte journalister forrige måned at 450 000-500 000 nye soldater var nødvendig, men at det å oppnå dette var et «sensitivt spørsmål». Det kommer i kjølvannet av en storstilt motoffensiv fra Ukraina i fjor, som har blitt erkjent som en fiasko av de væpnede styrkenes sjef, general Valery Zaluzhny. Ukraina har også lidd flere tilbakeslag i å skaffe bistand, med republikanere i Washington som blokkerer en militærpakke på 61 milliarder dollar og Ungarn har lagt ned veto mot en finansavtale fra EU verdt 50 milliarder euro.

Kommentarer