Ukraina krigen, åpent brev til Guri Melby, leder for Venstre

Av Norvald Aasen. 

Guri Melby uttaler til Dagbladet i desember om Ukraina krigen, «Ukraina kan tape – Norge må gi mer våpen». 
Dette er som et ekko av Jens Stoltenberg sitt julebudskap i 2022 der han sier at «mer våpen gir fred». Dette er hårreisende uttalelser da de begge vet at våpen ikke bare gir fred, men våpen dreper, lemlester og ødelegger. Og jo mer våpen jo mer av alt dette forferdelige! Dette vet de begge, men de vil altså ha mer som dreper og ødelegger.

Nå vet trolig de begge, om de er ærlige, men det skal vi ikke ta for gitt da de er politikere, og ærlighet hos politikere har vist seg ofte, eller oftest, å være mangelvare. De vet det er ikke Ukraina som taper krigen, men det er Ukraina som taper mennesker og forblør for å føre krigen for NATO og Vesten mot Russland. Ukraina-krigen har vært omtalt som en stedfortrederkrig da det er krigens hensikt å svekke Russland. Dette er i NATOs og Vestens interesse.
 
Det er grunn til å hevde at Putin ikke ønsket denne krigen. Da Sovjet falt sammen i 1990 årene fikk President Gorbatsjov forsikringer fra Vesten om at NATO ikke skulle trekke seg «en tomme» østover fra et samlet Tyskland. Denne forsikringen som ble gitt fra Vesten har ikke blitt holdt, og NATO har ekspandert østover helt til Russlands grenser både i vest og nord (Norge). 
Her kan det være interessant å minnes, av de som er gamle nok til å huske tilbake til 1962, at verden den gange var på randen av storkrig på grunn av at USA ikke ville godta russiske raketter på Cuba. USA ville ikke ha Sovjet/Russland inn på sin dørstokk. Men nå skal altså Russland godta å få verdens største krigsmakt inn på sine grenser – sin dørstokk. Storkrig ble avverget den gangen i 1962 ved at Sovjet trakk sine raketter tilbake fra Cuba, men USA’s raketter som var utstasjonert i Tyrkia og Italia, og som var rettet inn mot Sovjet, måtte også fjernes. 

Det å ha NATO inn på sine grenser er ikke noen fredsprosjekt, denne organisasjonen, som var bygget for forsvar, en forsvarsallianse, har kriget sammenhengende i et kvart århundre, fra de begyndte i Serbia med bombing i 1999. Siden har det gått slag i slag over store deler av verden. Da det skulle fredsforhandlinger til mellom Serbia og OSSE/NATO, uttalte visstnok den amerikanske utenriksminister, Madeline Albright, «Vi la med hensikt listen for høyt til at serberne kunne godta, de trenger litt bombing, og det er hva de kommer til å få». («off the record», i følge Klassekampen)
Jeg kan også minne Guri Melby om at hennes partifelle, Eldbjørg Løwer, var forsvarsminister under terrorbombingen av Serbia. Da var det NATO som ved sitt bomberegn løsrev Kosovo-provinsen fra Serbia. Så Venstre er nok ikke noe fredsparti like lite som de er et miljøparti.

Lederen for Zelensky’s parti har uttalt at: Vi hadde utkast til en fredsavtale med russerne, men Boris Johnsen kom til Kiev og forkastet den. Johnsen skal i følge denne partilederen ha uttalt at: « Vi undertegner ingen ting. La oss føre krig». Og hvem tror vi Boris Johnsen var sendebud for, jo, det var nok fra NATO/USA. Og NATO var selvsagt Jens Stoltenberg. En skam for Norge!

Stoltenberg har selv sagt at Putin høsten 2021 sendte utkast til traktat til NATO som Russland ønsket at NATO skulle signere, Putin ønsket ikke mer NATO utvidelse østover. «Det skrev vi selvsagt ikke under på», sa Stoltenberg. «Så han (Putin) gikk til krig for å hindre NATO nær sine grenser». Her har vi altså «fredsduen» Stoltenberg og krigsromantikerne i NATO, som Guri Melby vil hjelpe ved å kaste mer bensin (våpen og penger) på krigsbålet i Ukraina. 
Når vi ser hva NATO har bedrevet i et kvart århundre så er det forstålig at frie stater ikke ønsker dem i nærheten.
Vi kan også legge til at både Merkel og Hollande har innrømmet at Minsk avtalene var humbug for å gi NATO tid til å ruste opp Ukraina militært. «Vi kan ikke la krigen halte på sparebluss», uttaler den krigerske Melby, som også vil ruste opp norsk våpenindustri som kan settes inn for død og ødeleggelser der stortingspartiet ønsker det. Om ikke annet så kan slik industri være lønnsom for finansspekulanter, og for politikerektefeller som sysler med aksjer. Dette må vel kunne kalles skitne penger, men de blir vel rene når de hjelper til på «trengende» familiebudsjetter?

Nå leser vi at kvinner også blir mobilisert til fronten i Ukraina for at også de kan gjøre en innsats i Ukraina’s stedfortreder krig mot Russland. Men når norske politikere er så ihuga på krig og død og djevelskap, hvorfor stiller de seg ikke til rådighet til krigsinnsats for den sak de så inderlig tror på? 

Henry Kissenger uttalte om denne krigen at Ukraina må godta avståelser av territorium. Det er det eneste som til syvende og sist må bli resultatet, men da haster det med forhandlinger som kan spare menneskeliv og hindre mer ødeleggelser. Med tanke på det historiske bakteppet når det gjelder russere og ukrainere så er nye grenser det eneste rette, der befolkningene på begge sider kan leve i fred og frihet i sine områder. Men fred er ikke Zelensky ønske så lenge slike som Guri Melby og hennes meningsfeller får kaste mer våpen inn i krigen, en krig som høyst sannsynlig ikke hadde vært om Vesten og NATO ikke hadde slått hånden av Putin. NATO kom med halen mellom bena og en menge afghanere tilbake til Vesten etter 20 års krigsraid i Afghanistan. Da stod en ny mulighet åpen for dem, Ukraina, og som de nok trodde skulle gi dem seierskransen tilbake. Det ser ut til at den seierskransen er visnet før de får pryde seg med den. Og la oss håpe på det!


Norvald Aasen, 6983 Kvammen

Kommentarer