Vi kan ikke betale for frelsen

Fra Andaktsboka «I lys av Ordet». 

Han sa til brødrene: Pengene mine er sendt tilbake, de ligger her i sekken min! Da ble de motfalne, og forferdet sa den ene til den andre: Hva er dette som Gud har gjort mot oss? (1 Mos 42, 28)

 Et hardt slag rammet Jakobs-sønnen som åpnet kornsekken og så at pengene han hadde betalt kornet med lå øverst i sekken. Det livsviktige kornet stod for dem som ubetalt og dermed kjente de at det var grunn til å anklage dem.

 Da de kom hjem oppdaget alle Jakobs sønner at pengene lå øverst i sekkene. Ingen av dem hadde fått betale. Kornet som skulle holde dem i livet hadde de fått gratis. Men det var ingen glede å spore.

 Brødrene kjenner at Guds finger er rettet mot dem. Men de forstår ikke det som har skjedd. Det har bare skapt en stor frykt hos dem.

 Den livgivende maten som de fikk ete, hadde de ikke betalt for selv. Men den var betalt. Kornet var betalt av Josef, deres bror. Han returnerte deres egne penger for han ville selv underholde dem.

 Dette er en anskuelsesundervisning i evangeliet. Når det gjelder å få tak i det livgivende frelsens brød, så kommer så mange med pengene sine. Noen kommer med gode gjerninger, fromhet, nidkjærhet, gode forsett og store offer. De er villig til å betale dyrt. Til sin store skuffelse oppdager de at "pengene" deres blir sendt i retur. Noen blir forskrekket, andre sinte.

 Pengene lå øverst i sekkene. Ingen kunne ete kornet før de hadde oppdaget at pengene ikke var tatt imot.

 Frelsen i Jesus, Livets Brød, får vi ikke betale for. Jesus har selv betalt med sitt offer. Det godtas ingen annen betaling. Alle vår betalingsmidler er ubrukelige. De teller ikke for Gud.

 Alt vi får hos Gud får vi av nåde. Vi kan få komme og kjøpe uten penger og uten betaling vin og melk (Jes 55, 1).

Kommentarer