Gud lar seg finne

Av Erling Ruud

Når dere kaller på meg og kommer til meg med deres bønner, vil jeg høre på dere. Når dere søker meg, skal dere finne meg. Ja, søker dere meg av et helt hjerte, lar jeg dere finne meg, sier Herren. Jer 29,12-14

Dersom noen hevder at de har søkt Herren forgjeves, da må feilen være hos den som søkte. For Herrens løfter slår aldri feil. Han holder alle sine løfter. Men han sier også i sine løfter hvem det er som skal finne ham, og det er ikke en hvilken som helst søker.

Herren sier ikke at vi skal finne ham når vi søker ham av hele vårt hode. Noen mener at det er slik, og noen søker til og med av hele sitt hjerte i sitt eget hode etter svar på evighetens spørsmål og vei til samfunn med Gud. Andre søker av hele sitt hjerte i andre hoder, i filosofenes bøker og alle slags religiøse skrifter, unntatt i Bibelen.

Foran dette løftet sier Herren: «Jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp».

Hva mennesker tenker om Gud, har ikke så stor betydning. Derimot er det avgjørende for selve evigheten om vi vet hvilke tanker Gud har tenkt for oss. Og da er det bare ett eneste sted vi kan søke med håp om å finne fred, og det er i  Den Hellige Skrift, som er Guds eget ord, der har Gud åpenbart sine frelsestanker for og med oss, helt fra skapelsen og til Bibelens siste bok.

Selv om vi søker i Bibelen av hele vårt hjerte, er dette ikke nok. Verden er full av lærde teologer som studerer Bibelen og finner ut at her møter vi menneskers høye og gode tanker om Gud. Ikke finner de selv og ikke kan de hjelpe andre til å finne. Nei, hør hva Herren sier: Når dere kaller på meg og kommer til meg med deres bønner, vil jeg høre på dere.

Gud finnes kun på de av evangeliet anviste vei, sa tenkeren Blaise Pascal før sin død.

Og evangeliet anviser oss at hver den som ber, han får, den som leter, han finner. Og det betyr at vi finner når vi leter under bønn. Bibelen er en lukket bok for de lukkede hjerter, men en åpen bok for hjerter som åpner seg i bønn til Gud.

Bønnen om Den Hellige Ånds opplysning mens vi leser og mens vi hører Guds ord, er en bønn etter Guds vilje. Og vi må ut fra all erfaring gi Luther rett når han slår fast at det er vel sant at bare Den Hellige Ånd kan opplyse hjertene og tenne troen.

Slik er det å søke av hele vårt hjerte, når vi sier av hjertet: Vår formørkede forstand kan jo ikke sannhet kjenne, uten din Den Gode Ånd vil sitt lys i oss opptenne.

Kommentarer