På dypet

Av Osvald Instebø

«Legg ut på dypet, og kast noten til fangst,» Lukas 5,4

Iblant har vi fortøyd vår båt så godt at det er vanskelig å løse den. Vi er så vant til å være der ved strandkanten at tanken på å legge utpå er nesten umulig. Vi kan komme i den stilling at vi har det bra som vi har det, og slår oss til ro med det. Nå skal vi alltid takke Gud for det han har gitt oss og aldri se smått på det. Men vi må heller ikke glemme at Gud har noe mer å gi oss, noe som ligger foran. Hva Jesus talte til de mange som lyttet denne morgenstund, vet vi ikke. Bare hva han sa til Peter. For ham kunne det vært behagelig å være ved land nå. Hele natten hadde han strevet uten å få noe.

Men han visste at når Mesteren talte om fangst, ville det lykkes.

Vi gjør klokt i å følge Peters eksempel her. Noen kommer aldri lenger enn til strandkanten. Argumentene mot å legge utpå kan være mange. Enten er det for stilt, gal vindretning eller for mye bølger. Så blir man der og har «alt sitt på det tørre». Men det blir ingen fangst. Ingen erfaring av at det lykkes når vi går i tro til Herren.

Troen setter seg i bevegelse på Herrens befaling. Den følger mannen med målesnoren, som måler ut nye tusen alen. Da Gud kalte Abraham, kalte han ham bort fra hans land og hans slekt til det land Gud ville vise ham. Forat han skulle oppleve velsignelsen, gudsåpenbaringen, måtte han begi seg i vei. Han fikk se Guds herlighet og erfarte rikdommen i å gå på Herrens befaling.

Nå er vi verken Peter eller Abraham, men også vi får tilbud om Guds velsignelse. I ydmyk beskjedenhet kan vi unndra oss. Det er så lett å henvise til vår svakhet og mangel på kompetanse. Peter kunne hatt gode grunner for å be Jesus å sende noen andre, men han svarte: På ditt ord vil jeg kaste noten.

Når Mesteren taler til oss om å legge ut på dypet, har han vurdert hva vi kan greie. Derfor er våre innvendinger overflødige. Vi må ikke være avvisende til hans kall og ordre, men stille våre krefter og evner til hans disposisjon. Peters fiskefangst ble stor. I ydmykhet kastet han seg ned for Jesus. Han kunne ikke rose sin dyktighet. Han hadde bare gått på Jesu befaling.

Kommentarer