Prøv ham!

Av Einar M. Johansen

«Da dronningen av Saba hørte Salomos ry, som skyldtes Herrens navn, kom hun for å sette ham på prøve med gåter,» 1. Kongebok 10,1

Dronningen av Saba kan stå som en typisk representant for det alminnelige hverdagsmenneske. Hennes hjerte var fylt av problemer, mørke tanker, uløste gåter. Men hun hadde hørt rykter om en mann som var i stand til å løse problemer. Likevel tvilte hun. Derfor kom hun for å sette ham på prøve med gåter, eller «mørke taler», som det het i en eldre oversettelse. Hun kom likesom litt ovenpå for å skjule den virkelige fattigdommen i hjertets indre.

Er det ikke i alminnelighet slik med oss mennesker? Tilsynelatende er vi selvtilfredse, og kanskje vi nærmer oss litt hoverende. Men det var godt for dronningen av Saba at hun kom til Salomo.

Hvis bare menneskene kunne komme til Jesus med sine sorger! Så mye de ville bli spart for! Da dronningen kom fram, åpnet hun hele sitt hjerte for ham som kunne hjelpe henne. Det er umulig for en sjel å skjule noe når man kommer i kongenes konges nærhet. Alt er nakent og bart for hans øyne som vi har å gjøre med. Men Salomo brakte lys inn i hennes sjel. Alle problemer og gåter ble løst. Det var dette vi opplevde da vi kom til vår konge, den Herre Jesus.

Ikke bare kongen selv, men alt som var omkring ham gjorde også et uutslettelig inntrykk på henne – huset han hadde bygd, maten som ble servert, tjenerne og oppvarterne. Også gjennom hans tjenere ble hun overbevist om hans storhet.

Jesus Kristus er langt mer enn Salomo. Salomo gav i forhold til sin makt, men Jesus gir i forhold til sin «overvettes rikdom». Kommer du til ham, vil du si med dronningen:

Det halve var ikke fortalt.

Kommentarer