Et troverdig ord

Av Odd Handal

«Det er et troverdig ord og fullt verd å motta at Kristus Jesus kom til verden for å frelse syndere, og blant dem er jeg den største.» 1. Tim. 1,15.

Brevene til Timoteus hører til de senere brev i den samling av brev som vi har fra Paulus' hånd. Det er også adskillige år siden den minneverdige stunden utenfor Damaskus, da forfølgeren ble til disippelen. Der er ikke noe i brevene som forteller om frafall eller om dårlig moral. Og allikevel gir Paulus seg selv denne karakteristikken – «den største av alle syndere».

Det er svære ord. Hvordan er dette mulig? Kommer man da ingen vei i kampen mot alt det onde i en? Drages man bare stadig lengere under – kjenner man seg bare mer bundet av syndens lenker? Det ser slik ut når Paulus må bruke så sterke uttrykk om seg selv. På tross av denne beskrivelsen – den største av alle syndere – så er ikke Paulus motløs. Der er seier i ordene – jeg har stridt troens gode strid – og rettferdighetens krans ligger ferdig. (2. Tim. 4,7–8). Selv om han kjenner seg som den største av alle syndere – så er han sikker på seieren. Det er som han på terskelen til døden vinker tilbake og vil si – jeg vet det bærer hjem.

Kristus Jesus kom til verden for å frelse syndere – skriver Paulus. Ja, nettopp syndere. Syndere er ikke alle som gjør galt, som tyranniserer sine medmennesker eller ødelegger sitt liv ved drikk og svir – men det er alle dem som i lyset fra Guds ord har sett at hele livet har vært meningsløst fordi Gud ikke har sluppet til. Først da er det synd, når man har sett det onde i ens liv som noe Gud ikke kan tåle.

Synderen som er kommet på kne for Gud har seiret, fordi der i Jesus Kristus er tilgivelse for synden. Det var dette Paulus levet på. Så fikk han nok oppleve at samfunnet med Jesus Kristus avdekket stadig mer av hans synd – men derfor ble også frelsen i Jesus Kristus større.

Hjelp at jeg fra synden treder
Og meg alltid varsom gleder
Ved min salighet og fred.

Kommentarer