Bevis for Bibelens fortelling om engler som dreper 185 000 soldater på en natt blir avdekket etter 2700 år

Fra P54


Forskere har oppdaget en gammel militærbase som kan bekrefte en bibelhistorie om Guds engler som avverget et angrep på Jerusalem.

Fortellingen sier at Herren for rundt 2700 år siden sendte en budbringer-engel for å bekjempe en hær av assyriske soldater som kom for å erobre Det hellige land.

Herrens engel skal da ha steget ned over den invaderende hæren og drept 185 000 soldater på én eneste natt.

Det har ikke vært noen arkeologiske bevis for at den overnaturlige hendelsen - eller til og med slaget - faktisk fant sted.

Nå hevder arkeologen Stephen Compton at han ved hjelp av moderne kartleggingsteknikker har funnet flere bevis på at det episke slaget fant sted.

Det assyriske riket virket fra 1365 til 609 f.Kr., flere hundre år før Kristi tid.

Invasjonen av Jerusalem ble drevet frem av rikets konge Sennacherib, som ønsket å hevde sin politiske og økonomiske dominans over alle ruter gjennom den syriske ørkenen som førte til Middelhavet.

Forskere hadde tidligere oppdaget en scene som var risset inn i steinveggene i kong Sennacheribs palass, og som feiret hans erobring av Lakisj, en by 42 mil sør for Jerusalem.

Utskjæringene viste hvordan militærbasen var anlagt, og Compton kunne sammenligne den med bilder som ble tatt av området på 1910-tallet.

Han la merke til et område som hadde samme størrelse og form som tegningene på palassmuren, og som førte til ruiner som inneholdt restene av en ringmur og keramikkskår.

Etter å ha gjennomført en arkeologisk undersøkelse av stedet, fant Compton ut at det ble forlatt etter Sennacheribs invasjon, og at det ikke hadde bodd mennesker i området på minst 2600 år.

Funnet har banet vei for forskerne til å finne andre lignende militæranlegg i området, og de håper at det vil føre til at de kan avdekke gamle byer som ble ødelagt av det assyriske imperiet.

I 2021 skrev Compton i et innlegg på X, den gang Twitter, at han hadde oppdaget hvor Sennacheribs militærleirer befant seg.

"Hver av dem var en rund plass litt over halvannen kilometer nord for de respektive gamle bymurene, og hver av dem bar det samme arabiske navnet på minst ett tidlig kart, 'Mudawwara'", skrev han.

Beliggenheten tydet også på at det var her Sennacheribs styrker planla angrepet sitt, for stedet het Khirbet al Mudawwara på arabisk, som betyr "ruinene av den invaderende herskerens leir".

Før Compton oppdaget det assyriske stedet, hadde forskerne bare funnet én annen gammel militærleir i området.

Det andre stedet var okkupert under den romerske beleiringen av Jerusalem, og utformingen ga forskerne en mulighet til å sammenligne utformingen av den romerske militærleiren med assyrernes.

"Romerske militærleirer var alltid rektangulære, mens denne var oval, den karakteristiske formen til assyriske leirer", skriver Compton i en pressemelding.

Metodene Compton brukte for å finne Sennacheribs leirplass, har ført til oppdagelsen av andre assyriske militærleirer.

"I noen tilfeller har det også vært mulig å bruke de nyoppdagede leirene til å lokalisere gamle byer som man visste var beleiret av assyrerne, men som var ukjente eller usikre på hvor de lå," skriver Compton.

Tre bibelfortellinger i Jesaja 37,36-38, 2. Kongebok 19,35 og 2. Krønikebok 32,21 beskriver hvordan de assyriske soldatene ble drept natten før de gikk til angrep på Jerusalem.

I alle historiene sendte den israelittiske guddommen Yahweh en engel som gikk gjennom leiren mens soldatene sov, og drepte dem alle fordi de truet hans tilhengere.

I bibelverset 19,35 fra boken "2. Kongebok" står det: "Og det skjedde den natten at Herrens engel gikk ut og slo i assyrernes leir hundre og femogfirs tusen (185 000); og da de stod opp tidlig om morgenen, se, da var de alle døde kropper.

Herrens engel - som på hebraisk skrives malak Yahweh - kan oversettes til Herrens sendebud og ble sendt for å beskytte Jerusalem etter at byens hersker, Hiskia, hadde bedt til Gud om sikkerhet.

I en annen versjon av angrepet var det en pest som tok livet av de assyriske soldatene, mens en gresk versjon hevdet at soldatene ble etterlatt forsvarsløse i kamp etter at mus invaderte leiren deres i løpet av natten og tygget gjennom alle buestrengene og skjoldstroppene.

Etter at den assyriske hæren var nedkjempet, lå åsen urørt fram til 1930-tallet, da britene gjorde en del av den om til ammunisjonslager for å gjøre den forsvarbar og omdøpte den til Ammunition Hill.

I 1948 erobret den jordanske hæren høyden fra britene og anla forsvarsgraver rundt omkretsen.

To tiår senere skiftet stedet eier igjen, da israelske fallskjermsoldater kjempet for å ta bakken i besittelse under det som senere ble kjent som Seksdagerskrigen.

I dag er stedet et minnesmerke og museum dedikert til det blodige slaget som drepte 15 000 arabere og rundt 1000 israelere.

Kommentarer