Bevar Herrens ord i hjertet

Av Johannes Engeli

«Men Maria gjemte alle disse ord i sitt hjerte og grunnet på dem,» Lukas 2,19.

Tekstordet i dag er hentet fra fortellingen om Jesu fødsel i Betlehem. Englene hadde nettopp vært hos hyrdene med budskapet om frelseren som var født, og de gikk inn i Betlehem, der de fant Maria, Josef og barnet i krybben. Her forteller de det som englene hadde forkynt ute på markene. Hyrdene var altså budbærere. Tilhørerne var Maria, Josef og noen andre.

Det er ikke likegyldig hvordan vi forkynner. Budskapet skal være rettet til levende mennesker i hverdag og fest, til prøvede, til fattige og rike, til unge og gamle, menn og kvinner. Det er heller ikke likegyldig hva som forkynnes. Hyrdene brakte videre det budskap som englene hadde forkynt: Evangeliet – en stor glede – om en frelser, Kristus Herren, i Davids stad. Det er ikke våre ord og tanker som er så underfulle, selv om de iblant kan høres bra ut. Nei, det er først og fremst Guds eget ord, ordet om frelse og forløsning, det som gir håp, fred, hvile, ordet om tilgivelse for synd og renselse i Jesu blod.

De beste forkynnere er imidlertid avhengig av at ordet blir tatt imot. Maria gjorde tre ting: For det første lyttet hun. Skal det ord som tales, nå fram, er det nødvendig at de som er til stede, lytter, at de ikke bare er der i fysisk tilstand, men at de har evnen til å konsentrere seg om det de hører. Første bud for å få tak i ordet er at vi har evnen til å lytte.

Det andre som Maria gjorde, var at hun tok vare på det hun hørte. Det står at hun gjemte alle disse ord i sitt hjerte. Dessverre er det en del tilhørere som lar Ordet passere uten å ta vare på det. Ordet som de hører, får aldri forandre deres karakter eller sinnelag. De går på møter, synes predikanten er bra, de leser, men det blir uten frukt. Selv blir de aldri annerledes. Hensikten med Ordets forkynnelse er at den skal forandre vårt liv, vår vandel, vår karakter.

Det tredje Maria gjorde, var at hun grunnet på ordet i sitt hjerte. Det er å kunne ta det som en har hørt med seg hjem, bevare det i sitt sinn og sin ånd, gjøre som Paulus sier til Timoteus: Tenk på dette, lev i dette. Da vil vi ligne mannen i Salme 1. Det står om ham at han grunnet på Guds ord dag og natt, og resultatet ble et fruktbringende liv. Mange møter dagen triste og nedslåtte. Tenk om de kunne gi et Guds ord, det ville spre lys og glede i en mørk verden.

Kommentarer