Strid troens gode strid

Av Bjarne Thorstein Grotbæk

«Jeg har stridt den gode strid, fullendt løpet og bevart troen,» 2. Timoteus 4,7.



Når Paulus avslutter sitt andre brev til Timoteus, taler han om at han har stridt den gode strid, fullendt løpet, bevaret troen.

Han taler også om en krans som ligger rede for ham, ja, ikke bare for ham, men for alle som har elsket Jesu åpenbaring.

Da Paulus møtte Jesus på veien til Damaskus, fikk han et møte med den oppstandne og herliggjorte frelser. Dette forandret hele hans liv og livsførsel. En helt ny vei ble staket ut, en vei som Herren hadde lagt ferdig for ham. Han gikk fra døden til livet, fra Satans makt til Gud. Han sier i Ef. 2,2 at vi fordum vandret etter denne verdens løp, etter høvdingen over luftens makter, den ånd som nå er virksom i vantroens barn. Men Gud, sier han i vers fire, som er rik på miskunn, har for sin store kjærlighets skyld som han elsket oss med, gjort oss levende med Kristus enda vi var døde ved våre overtredelser – av nåde er vi frelst.

Derfor sier han videre i vers 10 at vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger, som Gud forut har lagt ferdige, at vi skulle vandre i dem.

Som troende har vi begynt på en løpebane, hvor målet er himmelen. Under vandringen opplever vi at mange ting vil få oss vekk fra denne løpebane og føre oss inn på andre baner som har et helt annet endemål. Det står i Ef. 6,12 at vi har ikke kamp mot blod og kjød, men mot makter og myndigheter og ondskapens åndehær i himmelrommet.

Vi skal huske at begynt er ikke fullført, men det står så godt at han som begynte den gode gjerning, han vil også fullføre den. Og i Hebr. 12,2 blir vi oppmuntret til å se opp til ham som er troens opphavsmann og fullender, Jesus. Når vi ser på ham, får vi hjelp og kraft under vandringen, så vi kan stride troens gode strid.

Peter taler i sitt første brev om den prøvede tro, som er meget kosteligere enn det forgjengelige gull, som dog prøves ved ild. Den må finnes til lov og pris og ære i Jesu Kristi åpenbarelse, så vi kan vinne frem til endemålet for vår tro, sjelenes frelse. Det var denne troen Paulus hadde stridt for, fullendt og bevaret, og som han skriver om i brevet til Timoteus. En påminnelse også til oss at vi må stride troens gode strid, så vi kan fullende løpet og bevare troen.

Kommentarer