Samlet i Jesu navn

Av Guttorm Skjeggestad

«For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem.» Mat 18,20

Skriftordet hos Matteus skjærer igjennom og sier klart fra hva som er uvesentlig og hva som er vesentlig når vi kommer sammen.

Forsamlingens størrelse er av underordnet betydning. Ikke slik å forstå at det er uinteressant hvorvidt få eller mange er på møte, men Jesus garanterer sitt nærvær selv om kun to eller tre er samlet i hans navn. I dette ligger en stor oppmuntring. Han tilsier forsamlingen av minste tenkelige størrelse sitt nærvær, når den samles i hans navn. Da blir det stormøte om det bare er to til stede! Dette betyr at alt ligger til rette for velsignede stunder når et ektepar eller en familie ber sammen, eller når noen få venner samles i Jesu navn. Måtte vi aldri mer si: «Det nytter ikke, for vi er så få.» Denne teksten hos Matteus forbyr oss i grunn å telle tomme stoler. Den oppfordrer oss heller til å rope et «Halleluja!» fordi det i det hele tatt kommer noen sammen i Jesu navn.

Uvesentlig synes også samlingsstedet å være. Teksten sier ingenting om at man skulle møtes i kirke eller bedehus. Minstekrav til ytre omgivelser stilles ikke av Jesus. Han tilsier sitt nærvær i slott og hytte, katedral og jordkirke, ved sykeseng og i fengselscelle. Vi er nok mange misjonærer som har følt oss på hellig grunn hos fattige kristne i en enkel jordhytte. Snobberi burde være like utenkelig for oss som det var for Jesus. Han lar seg aldri imponere av titler og rang. Jesus møter opp hos analfabeter så vel som hos de høyt skolerte.

Hva er det så som er vesentlig? Jo, ganske enkelt at vi samles i Jesu navn. Dette innebærer et ønske om å ære Jesus, vilje til å bøye seg under hans ord, tilbe ham og opphøye ham. Når Jesus slik er til stede iblant oss, kan store ting skje. Ja, Jesus kan gjøre mer enn alt! Motløsheten vil bli jaget bort av Jesu tilstedeværelse, og kanskje vil vi til og med se at antallet to eller tre er et svært positivt begrep. Det er et voksende antall. Tre er femti prosent mer enn to. Det blir alltid vekst når vi samles i Jesu navn, for dette navn samler i seg hele guddommen og utløser himmelens herlighet. Fryd deg, du som i hvert fall har en du kan be sammen med i Jesu navn!

Kommentarer