Hellighet og gudsåpenbaring

Av Jan-Kristian Viumdal

«Og Jakob sa til sine husfolk og til alle dem som var med ham: Få bort de fremmede guder som finnes hos dere! Rens dere og skift klær.» 1 Mos 35,2

Herren hadde bedt Jakob dra opp til Betel og bygge et alter. Der i Betel får Jakob møte Herren, som gir ham et nytt navn, og lover å gjøre ham til velsignelse.

Jakob er et bilde på Guds folk til alle tider. De har hørt Herrens kall til å dra opp til Betel («Guds bolig») for å møte den Allmektige. Gud ønsker alltid å møte sitt folk. Han lengter etter å velsigne oss.

Jakob skulle ikke til Betel for å bli renset – han var iført rene klær. På samme måte har vi ved den nye fødselen allerede fått komme inn i Guds rike. Men Gud kaller oss til å bryte opp og komme nærmere, slik at han kan møte oss og åpenbare seg for oss.

Veien til Betel begynner alltid med renselse og vilje til oppbrudd. Så lar Gud oss få se avgudene våre, alt som tar den plass Gud skal ha i våre liv. Til og med våre oppgaver for ham kan bli en hindring når Gud kaller. Gud tvinger oss ikke, men spør om vi er villige til å prioritere om.

Gud lengter etter å ha samfunn med oss, etter å bli en levende virkelighet for oss. Han lengter etter å forvandle oss, slik at det som preger oss, blir Jesu liv, og ikke kjødets gjerninger. Bare når vi får møte ham, blir vårt vitnesbyrd noe mer enn fine ord.

Vi kjenner vel alle denne lengselen etter hellighet og gudsåpenbaring. Det er Gud som har lagt den der, og det er bare han som i sin nåde kan fylle den. Spørsmålet er bare om vi er villige til å gjøre som Jakob. Tør vi ta et oppgjør med vår bror? Vil vi ta den lidelse det er å ta et oppgjør med avgudene våre? Er vi villige til å ta på oss det «arbeid» det er å bygge et innvielsens alter for Herren?

En fødende kvinne kan nok grue seg for fødselen, men når barnet er født, er slitet og smertene glemt (Joh 16,21). På samme måte vil aldri de offer Gud kaller oss til, virke tunge og vanskelige når vi først har møtt den Allmektige og har blitt oppfylt av hans nærvær.

Selv om en kristen daglig bør nære seg med Guds ord, er det tider da Herren kaller oss til spesielle oppbrudd, til spesiell innvielse. Det kan være tungt å ta et oppgjør med avgudene i våre liv, tungt å bryte med det tilvante, tungt å reise innvielsens alter. Men den som følger Herrens kall, vil gå inn i en ny dimensjon av gudsåpenbaring og salvelse, både i sin tjeneste og i sitt liv.

Kommentarer