Lys i lidelsen

Av Erling Ruud

Vær frimodig, sønn! dine synder er deg forlatt. Matt. 9,2.

Den største gave Jesus ga den verkbrudne her var ikke helbredelsen, men syndenes forlatelse. Sjelens legedom er uendelig større enn legemets sunnhet. Hva nytter det med god helse uten sjelens frelse? Menneskene sier så ofte at helsen er det viktigste av alt, men Jesus vil så gjerne få lære oss alle at frelsen er viktigere enn helsen, at sjelens sak er viktigere enn legemets.

Gleden i Herren er en kraft som overstråler både verdens gleder og legemlig lidelse. For endel år siden kom jeg til en pasient som skulle ha nattverd på sykehuset. En ukjent kvinne som lå i nabosengen med store smerter, ba også om å få delta, og jeg spurte medfølende hvordan det sto til. «Å, jeg har det så godt,» sa hun. – «Men har De ikke store smerter?» – «Jo,» svarte hun, «det verker bestandig, men jeg har det så godt innvendig.» Slik kan Herren gjøre det lyst innvendig midt i smertens mørke.

Alt her i verden må vi miste. Vi må forlate våre kjære og våre venner, og til slutt forlater vi vårt eget legeme. Intet kan vi ta med oss herfra. Men den største av alle gaver, syndenes forlatelse, forlater oss aldri, for den gjelder i himmelen. Og i og med syndenes forlatelse blir utgangen på døden en oppstandelse i herlighet. Så kan vi være frimodige og uten frykt når vi eier nåde for vår synd.

Det levende håp som er forankret i Jesu soning for våre synder, lyser med en herlig fremtid når vårt jordiske hus nedbrytes. For i dette håp fornyes det indre menneske dag for dag.

Kommentarer