Misbruk ikke friheten!

Av Trygve Woxen

«For I ble kalt til frihet, brødre; bruk bare ikke friheten til en leilighet for kjødet, men tjen hverandre i kjærlighet!» Gal. 5,13.


Av naturen er vi ufrie og bundet av mange bånd. Se på hedningene hvor fylt de er av frykt og trellesinn.

Men det står såvisst ikke stort bedre til i vårt moderne kristne samfunn. I frihetens navn finner vi saktens stor nok trelldom under alskens synder og laster, ofte i de mest raffinerte former. Og ingen statsmakt i verden kan hjelpe oss til en frihet som omfatter både legeme, sjel og ånd.

Den fullkomne frihet finnes bare hos Jesus Kristus, som er i stand til å løse alle bånd, og da særlig det som er det sterkeste, nemlig synden. Er vi først løst fra dette, blir det straks lettere å bli kvitt de andre.

Så merkelig det enn høres ut, har den kristne frihet sin begrensning. Ved den binder vi oss nemlig frivillig og i takknemlig kjærlighet til Herrens vilje. Derfor kjenner Paulus det som en stor ære å få kalle seg Kristi trell, og alle rette kristne med ham. Vissheten om barnekår hos Gud ved Kristi kors er frihetens evige pant. «Får Sønnen frigjort eder, da blir I virkelig fri!»

Hva kan det så komme av at der finnes så megen ufrihet blant troende mennesker? Mon det ikke er fordi vi ikke sterkt nok er bundet til Herren og hans vilje! Det innebærer et stort ansvar å være fri, og ofte nok faller vi for fristelsen til å anvende friheten på den gamle Adam. Da blir friheten en leilighet for kjødet til å følge de onde og dårlige lyster. Derfor er det apostelen roper et varsko.

Ennå verre blir det når enkelte forsøker å forsvare selve synden i den kristne frihets navn. På den måten blir friheten sin egen karrikatur.

Du blir altså ikke virkelig fri før du lar Jesus løse alle bånd ved omvendelse og tro. Båten kommer ikke av flekken om du ikke lar fortøyningene gå!

Et av den kristne frihets kjennetegn er at den tar hensyn til den som er svak og ikke får det riktig til. Kristi kjærlighet driver til forsakelse, offer og tjeneste for det høye mål:

De sterkere de svake skal hjelpe trolig frem
At ingen går tilbake, men sammen alle hjem!


For den som ikke har opplevet den fulle frihet, er det kristne tjenersinn det sterkeste vitnesbyrd. Derfor vil kjærlighetens hensyn hjelpe oss til å nå lenger med evangeliets frigjørende budskap. Frihetens ånd hjelper og veileder til troens styrke og hjertets og samvittighetens fred.

La oss derfor takke mer for vår herlige frihet i Kristus og hjelpe hverandre til alltid å eie den!

Kommentarer