Gravide Beatriz (22) står i fare for å dø – nektes abort

TV2:
Abort er under ingen omstendigheter tillatt i El Salvador. Beatriz kan dermed dø fra barnet hun har fra før.

Av IDA FALCH-OLSEN

Situasjonen til 22 år gamle Beatriz har den siste måneden fått stor oppmerksomhet, både i El Salvador og av menneskerettighetsorganisasjoner.

Hun er over fire måneder på vei i graviditeten, og har blitt diagnostisert med en rekke alvorlige sykdommer, blant annet lupus, nyreproblemer og høyt blodtrykk.

I tillegg har ultralyd vist at hennes ufødte barn mangler deler av hodeskallen. Hun har bedt om å få ta abort, slik at legene kan fokusere på å redde livet hennes, men legene våger ikke gjennomføre inngrepet – av frykt for å bli rettsforfulgt.

Ifølge Amnesty International er El Salvador i Latin-Amerika ett av de få landene i verden hvor abort ikke tillatt under noen omstendigheter – selv når morens liv står i fare.

– Ingen medmenneskelighet

Saken til Beatriz, som kun er kjent med fornavn i pressen, har nå gått så langt som til høyesterett i El Salvador. Men flere uker har passert uten at en avgjørelse er blitt tatt, og store grupper har samlet seg til protester – til støtte for 22-åringen.

Selv om Beatriz' situasjon nå har blitt et av de sterkeste argumentene mot den strenge abortloven, har hun nektet å stille til intervju, skriver CNN. Moren hennes har imidlertid uttalt seg.

– Hvis denne babyen blir født kan de begge dø, og de sier at babyen kun vil overleve i seks timer etter fødselen, sier moren.

Beatriz selv skal ha sagt at en abort vil redde livet hennes, og at hun slik vil ha mulighet til å ta seg av sitt andre barn, som nå er ett år gammelt.

Nå har en rekke menneskerettighetsorganisasjoner engasjert seg i saken, og demonstranter har de siste ukene samlet seg utenfor høyesterett i hovedstaden San Salvador.

– Vi er opprørte over at de har resignert fra sin rolle i å beskytte og forsvare Beatriz' liv og helse. Det er ingen rettferdighet i at dette tar så lang tid, og definitivt ingen medmenneskelighet, sier Esther Major i Amnesty International.
Skaper stor debatt

Abortmotstandere har også engasjert seg i saken, og mener stridighetene rundt Beatriz' sak har blitt påvirket av uriktige opplysninger.

– Jeg tror at en stor debatt har blitt skapt ved å bruke Beatriz, og ved å bruke hennes problem til å promotere legalisering av abort, sier Regina de Cardenal, leder av organisasjonen «Ja til livet».

Ifølge La Página mener Cardenal at siden babyen uansett vil dø få timer etter fødselen, ser hun ikke hvorfor det haster slik å få gjennomført aborten, som hun mener kun vil skape et større traume for moren.

Hun mener Beatriz' sak er ekstraordinær og at den kun blir brukt som et middel for å legalisere abort også i andre saker, hvor morens liv ikke står i fare.

Og mens høyesteretts avgjørelse lar vente på seg, blir debatten stadig mer betent i El Salvador.

Helseministeren i El Salvador Maria Isabel Rodriguez har i et brev bedt høyesterett om gripe inn, før Beatriz' nyrefunksjon svekkes ytterligere.

Moren til Beatriz uttaler at hvis ting ikke snart begynner å skje, er det mulig at datteren må reise til et annet land hvor abort er lovlig, slik at hun kan få gjennomført inngrepet.
Streng lov

Loven i El Salvador tillot tidligere at abort kunne utføres under enkelte omstendigheter, men i 1998 ble loven endret, og alle unntak ble fjernet.

En rekke organisasjoner i landet har engasjert seg i å få loven endret, og mener at den bryter med flere internasjonale traktater som El Salvador har undertegnet.

Samtidig blir ulovlige aborter hyppig utført, og leger i landet rapporterer om at kvinner tar i bruk alt fra metallgjenstander til piller for å stanse uønskede graviditeter.

En av Beatriz' egne advokater Dennis Muñoz sier til Amnesty at arbeidet med å bedre kvinners rettigheter knyttet til slike saker, er vanskelig, og at saken hennes et typisk eksempel blant fattige kvinner i El Salvador.

– Vi blir kalt «abortadvokater» av konservative grupper og andre kolleger. Men jeg mener disse kvinnene er uskyldige. Jeg kjenner dem, og jeg tror på dem, sier Muñoz.,

Kommentarer