Rangerer borgere i nytt overvåkningssystem


Av Spikeren.

Den 28 desember har Vårt Land en artikkel som forteller litt om det kinesiske "Social Credit System" som overvåker og rangerer sivilbefolkningen i gode og mindre gode grupper. Jeg har sett at flere norske medier har skrevet om det samme i den senere tid.

Vårt Land skriver følgende:

Hva om noen fortalte deg at du vil bli nektet visse type jobber, utdanning, eller bolig, fordi du har for lav sosial poengskår i en «app» utviklet av myndighetene?

Dette er ikke beskrivelsen av en fjern dystopisk fremtid. Systemet eksisterer allerede flere steder i dagens Kina. Kinesiske myndigheter er i gang med å utvikle et system som skal overvåke hva kinesere gjør på nett. Meningen er å rangere borgere gode og dårlige. Gode borgere, som er lojale mot regimet, blir belønnet. 

De kinesiske myndighetene utfører nå flere pilotprosjekter av et såkalt «sosialt kredittsystem». Systemet samler inn en mengde informasjon om borgerne fra internett, blant annet basert på deres aktivitet på sosiale medier og kjøp med kredittkort. Myndighetene skal bruke dataene til ikke bare å vurdere økonomiske, men også sosiale faktorer når den skal regne ut en persons «kreditt».

- Systemet er også en slags moralsk normkontroll. Det er en samling av «big data». Nesten alt man skriver og gjør elektronisk blir samlet, sier førsteamanuensis og Kina-ekspert ved Universitetet i Oslo, Anna Lisa Ahlers.

Det er egentlig en gammel sak mediene våre tar frem her, men det kan likevel være verdt å friske den opp litt når vi ser hvor fort utviklingen går idag. I en oversettelse fra 2014, utgitt av Oxford University forsker Rogier Creemers, kan du lese mer inngående om dette "sosiale kredittsystemet" her: Planning Outline for the Construction of a Social Credit System (2014-2020).

Idag kan vi vel si at vi har flere slike "sosiale kredittsystemer", blant annet på Facebook, Google og Twitter. Også nyhetsmediene våre rangerer oss etter vår "sosiale adferd" når vi mener noe som ikke er politisk korrekt. I tillegg har vi all den overvåkningen som vi ikke kjenner til, både fra våre egne og fremmede stater. Og på toppen av det hele kommer kriminelle hackere som stadig jakter på dine personopplysninger. Du kan finne flere saker om dette temaet på SC, blant annet her, her, her og her.

Så hvis du tror du sitter trygt i stolen fordi du kanskje er "lovlydig" og "ikke har noe å skjule", da tar du skammelig feil. For det handler ikke om lovlydighet, men om maktsyke mennesker som ønsker å ha full kontroll over alt du gjør og tenker.

Spikeren