Vaksinepass: − Et brudd med rettsstaten

Illustrasjon av vaksinepass. Foto: Pixabay.com
Fra  Document.no

EU har lagt frem forslag til digitalt vaksinepass. Vaksinepasset er det eneste verktøyet myndigheter har foreslått som en mulig løsning på nedstengning, men nå reagerer forskere innen juss, medisin og filosofi. «Et krav om vaksinepass for å leve som normalt vil bryte med rettsstaten», sier jussprofessor Anna Nylund.

Under nettseminaret «Fra vaksinepass til passerseddel?», omtalt av forskning.no, debatterte tre forskere innen juss, filosofi og medisin på konsekvensene av en vaksinepass-ordning. De konkluderer med at ordningen vil bryte med rettsstaten og frivillighetsprinsippet.

Nylund påpeker at bedrifter selv kan velge hvem de vil ha som kunder, hvilket betyr at busselskaper, frisører eller restauranter kan kreve bevis på koronavaksine. Hun sier samtidig at det finnes begrensinger i loven: Det er ikke lov til å diskriminere på for eksempel kjønn og etnisitet. Et vaksinepass vil derfor være diskriminerende mot dem som ikke vil ta vaksinen, enten av helsemessige årsaker eller livssyn.

Einar Øverenget, filosof og professor ved Høgskolen i Innlandet, advarer mot å innføre et norsk vaksinepass.

− Det virker forførende, men det kan være litt farlig, sier han.

Dersom bedrifter krever vaksinepass, har passet i realiteten blitt en passerseddel, påpeker professoren på seminaret.

− Passersedler har ikke blitt brukt i Norge siden vi var okkupert av Tyskland, legger han til.

Dersom et slikt bevis blir innført, vil det også bryte med et viktig norsk prinsipp: frivillig vaksinering. Med krav om vaksinebevis blir friheten til å velge en illusjon, mener han. I den større sammenhengen handler vaksinepassene derfor om individuell frihet, og tapet av den.

Las hele saken på Document.no

Kommentarer