Drepe Japans eldre? Cannes-filmen undersøker en spennende idé

Fra Breitbart
Tipset av Kirkehøyden. 

En japansk filmskaper ryster filmpublikummet i Cannes til kjernen med en dystopisk visjon om landet hennes der gamle mennesker går med på å bli avlivet for å løse utfordringen med en raskt aldrende befolkning.

«Plan 75» av den japanske regissøren og forfatteren Chie Hayakawa er basert på et veldig reelt problem.

Japan er det raskest aldrende industrisamfunnet, en trend som forårsaker enorme økonomiske og politiske problemer ettersom et synkende antall yngre mennesker må støtte en voksende hær av de gamle.

Nærmere 30 prosent av Japans befolkning er over 65 år, de fleste kvinner, og den andelen forventes å fortsette å stige i de kommende tiårene.

I filmen oppfordres alle over 75 til å registrere seg for en avtale med myndighetene der de mottar en sum penger i retur for å godta å bli avlivet. En kollektiv begravelse kastes inn gratis.

Glade annonsekampanjer og telefonoppringninger fra folk med beroligende stemmer er en del av arbeidet med å få folk til å registrere seg. Kjekke rådgivere lister opp de små gledene kandidatene kunne ha råd til med pengene. «Du vil kunne gå på restaurant,» sier en.

– På overflaten er regjeringens plan 75 full av velvilje og vennlighet og pragmatisme, men i sannhet er den både grusom og skammelig, sa Hayakawa til AFP i et intervju.

"Aldringen av befolkningen er ikke et nytt problem, jeg har alltid hørt folk diskutere det," sa hun.

«Da jeg var ung, ble et langt liv ansett som en god ting, folk hadde respekt for eldre mennesker. Det er ikke lenger tilfelle,” la den 45 år gamle direktøren til.

"Kald og grusom"

«Plan 75», Hayakawas første spillefilm i full lengde, er full av langsomme sekvenser med minimalt med kamerabevegelse.

"Jeg ønsket at bildene skulle være estetiske og vakre, så vel som kalde og grusomme, akkurat som selve planen," sa hun.

På spørsmål om hvor nært dagens japanske virkelighet scenarioet hennes er, svarte Hayakawa raskt "åtte av 10".

Hun sa at hun intervjuet eldre mennesker som en del av forskningen for filmen og oppdaget at mange fant fortjeneste med ideen om å kjøpe økonomisk sikkerhet med deres vilje til å avslutte livet.

"Det ville lindre stresset med å lure på hvordan de kan overleve når de er alene. Å velge øyeblikket og metoden for deres død kan være veldig betryggende, sa hun.

Hun sa at tilnærmingen vil finne støtte blant de yngre generasjonene også.

"Hvis en slik plan var på bordet i dag, tror jeg at mange mennesker ville akseptert den, til og med ønsket den som en løsning," sa hun.

"De fleste unge bekymrer seg allerede hvordan slutten av livet deres vil se ut. Vil deres grunnleggende behov bli dekket? Kan de overleve når de bor alene? Har de råd til å bli eldre?» hun sa.

I stedet for å skylde på regjeringen, sa Hayakawa at mange unge mennesker var harme på de gamle.

"De er frustrerte og sinte fordi de jobber hardt for å støtte de eldre, men de tror at når det er deres tur, vil det ikke være noen som støtter dem," sa hun.

"Det som bekymrer meg mye er at vi er i en sosial virkelighet som i stor grad vil favorisere en så radikal løsning," sa hun. "Det er skummelt."

Hayakawa sa at filmen hennes ikke er ment å tilby en løsning for å håndtere alderskrisen. "Men en ærlig vurdering av hvor vi er i dag vil allerede være et viktig skritt," sa hun.


Kommentarer