Amerikansk bankkrise utgjør en global trussel, sier tidligere finansminister

Fra RT.com

Smitte kan spre seg til Europa og utover, advarer Paul Craig Roberts.

Politikken til den amerikanske sentralbanken er ansvarlig for den utfoldende bankkrisen og kan føre til flere fiaskoer i sektoren, mener styreleder for Institute for Political Economy Paul Craig Roberts.

Tjenestemannen, som tjenestegjorde i det amerikanske finansdepartementet på 1980-tallet, snakket med RT om de nylige høyprofilerte banksviktene som har raslet det amerikanske finanssystemet og det potensielle resultatet av disse hendelsene.

«I mange år holdt Federal Reserve rentene svært lave, så renten på de finansielle eiendelene som bankene har på balansen er lav. Når rentene begynner å stige, faller verdiene på porteføljene deres, men deres forpliktelser gjør det ikke,» forklarte Roberts.

«Feds politikk med høye renter presser bankene inn i insolvens. Og dette er årsaken til problemet," sa han og advarte om at "hvis Fed fortsetter å øke renten, vil det bli flere feil."

Økonomen påpekte at de fem store amerikanske bankene – de tre gigantiske New York-bankene og de to gigantiske California-bankene – har billioner av dollar med derivater som de for tiden har. Likevel er kapitalbasen deres bare i milliarder. "Så de er utsatt for risiko i billioner av dollar, og de har ikke kapitalbasen til å støtte den risikoen. Så hvis noe skjer igjen i disse derivatene som det gjorde tidligere dette århundret da vi hadde den store krisen, vil disse bankene være i fare.» 

Roberts fortsatte med å advare om at hvis disse bankene får problemer med derivatene sine, vil det spre seg til Europa. Han bemerket at disse bankene rett og slett er for store og at det er mye sammenheng.

"Jeg tviler på om Biden eller noen i hans administrasjon, eller til og med Federal Reserve, har noen formening om omfanget av risiko. For å si det veldig [klart] holder de fem store amerikanske bankene derivater, hvis verdi er dobbelt så stor som BNP for hele verden. De har 188 billioner dollar i derivater. Så, hva er risikoen for dette? Ingen vet." 

Ifølge Roberts går problemene tilbake til 1999 da amerikanske myndigheter dramatisk endret bankforskriftene. Før det kunne ikke kommersielle banker drive med investeringsbankvirksomhet, forklarte han, mens investeringsbanker tok risiko på egne penger. Men da forretningsbankene ble sluppet inn, begynte de å gamble med innskyternes sparepenger. Det har tillatt en enorm risikotaking, som tidligere ikke var en del av systemet, uttalte eksperten.

Han påpekte at den såkalte Glass-Steagall-loven hadde forhindret panikk-kjøp og kjøpskriser i 66 år inntil den stort sett ble opphevet i 1999. «Da de tok det bort, satte de i gang et atferdsmønster som fører til kriser.»

Den tidligere tjenestemannen i Det hvite hus antydet at den nåværende krisen i den amerikanske banksektoren kan påvirke resten av verden, og la merke til at noen europeiske banker, som Credit Suisse, allerede er i fare.

"Så, vi vet egentlig ikke det fulle omfanget av problemene i bankene ... Det er akkurat som derivatene som eksploderte i 2007/2008, og vi mistet banker, vi mistet Wall Street-firmaer," sa Roberts, og understreket at dette var årsaken til svært lave renter de neste 12 årene, som førte til den nåværende krisen.

Kommentarer