Massive demonstrasjoner i Israel etter at Netanyahu sparket forsvarsministeren

Fra VG. Tipset av Znappe. 

Lørdag advarte Israels forsvarsminister Yoav Gallant mot en kontroversiell lovendring som vil gi politikerne makt over rettsvesenet. Søndag varslet statsminister Benjamin Netanyahu at han gir partikollegaen sparken.

Titusenvis av demonstranter har samlet seg i gatene i protest mot avgjørelsen søndag kveld. Demonstrantene har også brutt seg gjennom barrikader nær Netanyahus hjem.

Demonstrantene som brøt seg gjennom barrikadene ble møtt med vannkanoner fra politiet, skriver Reuters.

Ifølge avisen Ynet marsjerer en gruppe demonstranter mot Knesset, og flere personer forlater hjemmene sine og blir spontant med i marsjen.

Store folkemengder har samlet seg ved Tel Avivs motorvei. De har blant annet tet flere bål midt i veibanen.

– Har krysset en rød linje

Reaksjonene i Israel har ikke latt vente på seg. Søndag kveld melder Reuters at Israels generalkonsul i New York, Asaf Zamir, trekker seg fra sin stilling.

– Jeg kan ikke lenger fortsette å representere regjeringen. Det nå tid for at jeg deltar i kampen om Israels fremtid, skriver Zamir på Twitter.

Lederen for opposisjonspartiet i parlamentet sier ifølge Reuters at Netanyahu «krysset en rød linje» i kveld.

Tidligere IDF-stabssjef MK Gadi Eisenkot sier Netanyahu med dette har bevist at Israels sikkerhet ikke er en prioritet for ham.

– Sparkingen av Gallant er en skam for Netanyahus arv, og det er et farlig spill med alle våre liv, sier han, ifølge Jerusalem Post.

Frykter enerådende makt for politikerne

Gallant kom selv med en kort uttalelse på Twitter søndag kveld.

– Israels sikkerhet har alltid vært, og vil alltid være, mitt livs oppdrag, skrev han.

Han og Netanyahu er begge fra det samme partiet, Likud, men Gallant brøt nylig partilinjen da han advarte mot en kontroversiell endring av rettssystemet:

Lørdag ba han Netanyahu om å midlertidig stanse endringen av en lov som blant annet innebærer at parlamentet skal kunne overprøve avgjørelser i Høyesterett, og vedta lover som Høyesterett har avvist. Parlamentet vil også få kontroll over utnevnelsen av dommere.

Denne lovendringen ville også beskytte Netanyahu juridisk under rettssaken hvor han er anklaget for korrupsjon.

De foreslåtte lovendringene har skapt bekymring for et svekket rettsvesen og en nærmest enerådende makt for politikerne.

Les resten av artikkelen på VG.

Kommentarer