Høyesterettsdommer i Alabama, som slo fast at embryoer er mennesker, mener amerikansk lov bør være forankret i Bibelen.

Av P54. 


Tom Parker, høyesterettsjustitiarius i Alabama, uttrykte sin støtte til Seven Mountains Mandate, en tidligere ytterliggående filosofi som oppfordrer evangeliske kristne til å omforme amerikansk lov og samfunn basert på deres tro.


Samme dag som høyesterettsjustitiarius i Alabama, Tom Parker, avsa en dom der han erklærte at befruktede, nedfrosne embryoer er mennesker, noe som truer kvinners tilgang til in vitro-befruktning, ga han sin støtte til en tidligere ytterliggående filosofi som oppfordrer evangeliske kristne til å omforme samfunnet basert på deres tolkning av Bibelen.


I en nettsending som ble arrangert av evangelisten Johnny Enlow i Tennessee på fredag, antydet Parker at USA ble grunnlagt som en kristen nasjon, og han diskuterte sin tilslutning til Seven Mountains Mandate - troen på at konservative kristne skal styre syv viktige områder i det amerikanske samfunnet, deriblant media, næringsliv, utdanning og myndigheter.


"Gud skapte regjeringen, og det faktum at vi har overlatt den til andre, er hjerteskjærende", sa Parker i intervjuet, som først ble rapportert denne uken av Media Matters for America, en liberal, ideell medieovervåkningsorganisasjon. "Det er derfor han oppfordrer og utruster folk til å gå tilbake til disse fjellene akkurat nå."


Noen timer før intervjuet ble publisert, avga Parker en samstemt uttalelse i en sak der han og hans meddommere slo fast at frosne embryoer har samme rettigheter som levende barn i henhold til Alabamas Wrongful Death of a Minor Act.


Parker skrev at Alabama har et "teologisk basert syn på livets ukrenkelighet" og at "liv ikke kan ødelegges på urettmessig vis uten å pådra seg en hellig Guds vrede". Til støtte for sin juridiske vurdering siterte Parker gjentatte ganger Første Mosebok, blant annet en passasje som hevder at alle mennesker er skapt i Guds bilde.


"Allerede før fødselen bærer alle mennesker Guds bilde", skrev Parker, "og deres liv kan ikke ødelegges uten å utslette hans herlighet."


Parker svarte ikke på henvendelser om en kommentar. I en skriftlig uttalelse sier Enlow at han mener at Seven Mountains Mandate oppmuntrer kristne til å kjempe for sine verdier i regjeringen og andre steder for å bidra til "helbredelse av samfunnet".


"Det er ikke ondskapsfullt å ønske seg en stemme og relevans i politiske spørsmål", sier Enlow, som i 2020 foreslo at daværende president Donald Trump kunne innføre unntakstilstand for å bli sittende etter valgnederlaget. "Jeg er ganske sikker på at det er derfor alle borgere tar seg tid til å stemme."


https://www.nbcnews.com/nightly-news/video/more-medical-facilities-suspend-ivf-treatment-after-alabama-embryo-ruling-204745797735


Parkers uttalelser - i sine kommentarer til Enlow og i den skriftlige uttalelsen - er de siste eksemplene på at republikanske politikere og folkevalgte omfavner det kristen-nasjonalistiske synet om at USAs lover bør være forankret i en fundamentalistisk tolkning av Bibelen.


Ifølge Matthew D. Taylor, seniorforsker ved Institute for Islamic, Christian, and Jewish Studies i Maryland, er Alabama-domstolens omfavnelse av Seven Mountains-mandatet et tegn på den økende innflytelsen til en politisk og religiøs teologi som en gang i tiden var en ytterliggående retning, og som de siste årene har spredt seg blant visse segmenter av evangelikale kristne.


"The Seven Mountains handler ikke om demokrati", sier Taylor, som har studert hvilken rolle kristen ekstremisme spilte i forsøkene på å omstøte presidentvalget i 2020 og angrepet på Capitol den 6. januar 2021. "Jeg vil faktisk hevde at Seven Mountains i seg selv er en antidemokratisk visjon."


Tilhengerne av ideologien har vokst i betydning og makt i årene etter valget i 2016, da Trump ble en usannsynlig helt på den kristne høyresiden og dyrket forholdet til kjendispastorer som forkynner Seven Mountains Mandate. Parker er den siste i rekken av prominente republikanere som åpent omfavner konseptet, sier Taylor.


Charlie Kirk, MAGA-influencer og grunnlegger av Turning Point USA, feiret GOPs skifte under Trump da han sa til deltakerne på Conservative Political Action Conference i 2020: "Endelig har vi en president som forstår de syv fjellene av kulturell innflytelse."


I 2022 oppfordret representanten Lauren Boebert fra Colorado deltakerne på en politisk konferanse arrangert av en gruppe som har som mål å "reformere nasjonen via de syv fjellene", til å "reise seg" og plassere "Gud tilbake i sentrum av landet vårt".


Mike Johnson, speaker i Representantenes hus og landets høyest rangerte republikaner, har også bånd til pastorer og aktivister som forkynner Seven Mountains. I likhet med Parker har Johnson alliert seg med den evangeliske aktivisten og selvutnevnte historikeren David Barton, en ledende forkjemper for ideen om at USA ble grunnlagt som en kristen nasjon der lovene skal gjenspeile bibelske prinsipper.


Barton og andre forkjemperne for Seven Mountains hevder at ideen om atskillelse av kirke og stat, som av mange betraktes som en grunnpilar i det amerikanske demokratiet, er en myte oppfunnet av progressive, basert på en feiltolkning av Thomas Jeffersons berømte brev til baptistene i Danbury fra 1802. Og alle lover eller rettsavgjørelser som begrenser religionens innflytelse i skolen og i offentlig forvaltning - som for eksempel høyesterettsavgjørelsene fra 1962 og 1963 om forbud mot obligatorisk bønn og bibellesning i offentlige skoler - er en hån mot USAs sanne grunnlov.


Ifølge eksperter er det ikke bare blant predikanter og politikere at disse ideene vinner innflytelse. I en undersøkelse fra i fjor fant Paul Djupe, statsviter ved Denison University, ut at rundt 20 % av voksne amerikanere - og 30 % av de kristne - var enige i påstanden om at "Gud ønsker at kristne skal stå på toppen av 'samfunnets syv fjell', inkludert myndigheter, utdanning, media og andre".


Før undersøkelsen ble gjennomført, forventet Djupe bare å finne marginal støtte for Seven Mountains-konseptet. 


"Det viser seg", sa han, "at et betydelig antall amerikanere tror på disse tingene."


Parker gjentok Bartons syn på USAs grunnleggelse under intervjuet med Enlow, etter at Enlow ba høyesterettsdommeren kommentere den økende bruken av uttrykket "kristen nasjonalisme" blant dem som støtter skillet mellom kirke og stat.


"Dette er et udefinert begrep som nå brukes for å sette merkelapper på folk, og jeg aner ikke hva de mener med det eller hva som bør menes med det", sa Parker, som deretter forsvarte sitt syn på at USAs "opprinnelige styreform" var basert på Bibelen. 


"Den er konstitusjonell", sa Parker. "Det er vårt fundament."


Alabama-dommen om in vitro-befruktning (IVF) gir et bilde av hvordan dette verdensbildet kan se ut i praksis og hvordan det kan påvirke vanlige borgeres liv, sier Taylor. 


Etter at Parker og hans kolleger avsa dommen, satte delstatens største sykehus IVF-behandlinger på pause mens de vurderte de juridiske konsekvensene av avgjørelsen.


Taylor sa at det var "utrolig" å høre en høyesterettsjustitiarius forfekte en teologi som han anser som antidemokratisk "samtidig som han tar svært ekstreme avgjørelser".


Men, la han til, "dette er den nye virkeligheten i vår politikk."


https://www.nbcnews.com/news/us-news/alabama-justice-embryos-biblical-seven-mountains-rcna139969


Kommentarer