Amerikanske og franske tropper holder NATO Live - Fire militærøvelser i Romania

Av P54. 

Amerikanske og franske tropper som er en del av en NATO-kampgruppe i Romania holdt en militærøvelse torsdag for å teste den 30-nasjonale alliansens østflankeforsvar, mens Russlands fullskala invasjon av nabolandet Ukraina nærmer seg sitt ettårsjubileum.

De felles kampøvelsene ved Svartehavets treningsbane i Capu Midia, kalt Eagle Royal 23, involverte rundt 350 multinasjonale kampgruppetropper som øvde på å skyte skarp ammunisjon fra en USA-laget HIMARS, et mobilt, lastebilmontert missilsystem. HIMARS har blitt brukt med hell av Ukrainas militære mot Russland.

Under militærøvelsene avfyrte NATO-styrker ammunisjon fra HIMARS-raketten, som Washington har overført flere titalls av til Kiev det siste året. På nyttårsaften angrep ukrainske styrker en russisk brakke i byen Makiyivka med et missil avfyrt fra en HIMARS, og drepte minst 89 russiske soldater.


Romanias forsvarsdepartement sa at målet med øvelsene – holdt mellom 2. februar til 10. februar – er å teste NATOs «interoperabilitet av artillerisystemer» i et fiktivt artikkel 5 kollektivt forsvarsscenario på alliansens sørøstlige territorium.

NATOs artikkel 5 er sentral i dens grunnleggende traktat. Klausulen krever at hvert alliansemedlem kommer til hjelp fra enhver alliert som ber om det. Artikkel 5 har bare blitt påberopt én gang: av USA i kjølvannet av terrorangrepene 11. september i 2001.

General Tricand de la Goutte fra Frankrike, som leder kampgruppen, sa til media at hensikten med øvelsen er å «forsterke felles prosedyrer» i den multinasjonale gruppen i tilfelle den står overfor «et ekte defensivt scenario».

Som svar på Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor, styrket NATO sin tilstedeværelse på Europas østlige flanke, inkludert ved å sende flere multinasjonale kampgrupper til alliansemedlemmene Romania, Ungarn, Bulgaria og Slovakia.

Sent i forrige måned holdt rundt 600 franske soldater utplassert til Romania også direkte kampøvelser for å teste NATOs beredskap i regionen. Øvelsen fant sted på en treningsbane nær Romanias østlige by Smardan og involverte rundt 200 militærkjøretøyer, inkludert fire franske Leclerc-stridsvogner.

I januar satte NATO ut overvåkingsfly til Romania, hvorfra de skal fly oppdrag i flere uker for å overvåke russisk militær aktivitet nær alliansens grenser.

Kilde: APNews.

Meanwhile in Russia:


Kreml advarer om NATOs rolle i Ukraina-konflikten

Bildet viser Polske soldater som poserer med et NATO-flagg i Orzysz, Polen, juli 2022. ©  Omar Marques / Getty Images.

Blokken viser sin fiendtlighet til Moskva på daglig basis, sa presidentens talsmann Dmitry Peskov. 

NATOs engasjement i Ukraina-konflikten blir tydeligere for hver dag som går, til tross for påstander om det motsatte, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov tirsdag.  

"NATO er en organisasjon som er fiendtlig mot oss," sa Peskov til journalister. "De bekrefter denne fiendtligheten hver dag og går ut av deres måte å gjøre sitt engasjement i konflikten rundt Ukraina mye tydeligere."  

Peskov sa at militærblokkens aktiviteter krever "visse forholdsregler" fra Moskva. Han bemerket at den USA-ledede alliansen har delt etterretning med Ukraina, og at «hele NATOs militære infrastruktur jobber mot Russland».    

Moskva startet sin militære operasjon i Ukraina for nesten et år siden, med henvisning til behovet for å beskytte befolkningen i Donbass og Kievs manglende gjennomføring av Minsk-avtalene fra 2014-2015.   

NATO har siden forsynt Kiev med tunge våpen, inkludert flere rakettkastere, antitankvåpen, pansrede kjøretøy og artilleri. Blokken har også trent ukrainske tropper. Til tross for dette hevdet NATOs generalsekretær Jen Stoltenberg på en pressekonferanse mandag at alliansen ikke var en «part i konflikten».   

Stoltenberg bemerket imidlertid at siden 2014 har NATO «implementert de største forsterkningene av kollektivt forsvar på en generasjon», og utplassert ytterligere styrker nær Russlands grenser. Moskva har gjentatte ganger understreket at de anser de militære stedene på blokkens østflanke som en trussel.   

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock uttalte under en parlamentarisk debatt forrige måned at EU «kjemper en krig mot Russland». Hun hevdet senere at hun hadde gjort en feil, men hevdet også at ordene hennes hadde blitt misforstått.   

Kievs støttespillere møtes i Brussel tirsdag for å diskutere ytterligere støtte. USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa til journalister ved ankomst at vestlige land hadde som mål å «hjelpe Ukraina med å holde og avansere under vårens motoffensiv». Flere stater, inkludert USA, Storbritannia og Tyskland, lovet tidligere å forsyne Kiev med moderne hovedstridsvogner.  

Moskva har advart om at flere utenlandske våpen vil eskalere konflikten ytterligere, og lover at stridsvogner og andre vestlige våpen vil bli behandlet som legitime mål for russiske tropper.

Kommentarer