9 grunner til å bruke surdeig i bakingen din

Fra P54

Er ikke hurtiggjær mer praktisk enn surdeig? I dag vil jeg overbevise deg om det motsatte ... med disse 9 grunnene til å bruke surdeig i bakingen din!

Det finnes ikke noe mer bibelsk og naturlig enn å bruke surdeig på kjøkkenet!

I dette innlegget deler jeg 9 grunner til at du kan vurdere å bruke surdeig til familiens daglige brød og mer til... Grunnene vil kanskje overraske deg!

Først må jeg imidlertid forklare hva "surdeig" er.

Hva er surdeig?

Nesten alt du baker kan lages med surdeig ... og enhver ekte surdeig begynner med en surdeigsstarter.

Denne "starteren" eller moderkulturen er en røre av mel og vann, men den er mye mer enn det. Hvis du ser på den under et mikroskop, vil du se en blomstrende og aktiv koloni av gunstige organismer (gjær og bakterier) ... som når de blandes med mel og får tid til å "surne" ... hever bakevarene dine og gjør dem sunnere ... og deiligere!

Sjekk ut surdeigsarkivene våre for massevis av gratis oppskrifter og surdeigstips!

9 grunner til å bruke surdeig i bakingen din

Her er 9 grunner til at du bør vurdere å bruke surdeig på kjøkkenet ditt.

1. Surdeig ærer Gud.

Bibelen nevner surdeigsbrød, men hurtiggjær fantes ikke på den tiden. De må ha brukt surdeig!

Så når du bruker surdeig på kjøkkenet, går du tilbake til den gamle måten ... á la Bibelens tid. I vår familie elsker vi å lage surdeig først og fremst fordi vi ærer Gud og Hans design!

2. Det er naturlig gjær.

Du trenger ikke hurtiggjær fra butikken! Ikke bare gir hurtiggjær IKKE de helsemessige fordelene med surdeig, du må også fortsette å kjøpe den ... mens hvis du baker uansett, har du alltid mel og vann til å opprettholde en surdeigsstarter.



3. Det er enkelt.

En surdeigsstarter består bare av mel og vann, og for å holde den i live blander du i litt mer av hvert, såkalt mating, med jevne mellomrom.

Noen har surdeigsstarteren stående på kjøkkenbenken og mater den en eller to ganger om dagen, men det kan være enda enklere enn det hvis du trenger det. La den stå i kjøleskapet på "pause" i en uke av gangen, og ta den ut og mat den når du vil bake. Det er oftest det jeg gjør, som jeg deler i disse to artiklene: min daglige surdeigsrutine og daglige og ukentlige surdeigsrutiner med Einkorn.

4. Lettere å fordøye.

Surdeig "forfordøyer" gluten, og det er spesielt gunstig hvis du kombinerer surdeig med gamle kornsorter som spelt eller Einkorn som har mildere former for gluten og stivelse.

Det er mer skånsomt for magen for dem som kan ha problemer med fordøyelsen (oppblåsthet, kramper osv.), og det har lavere glykemisk indeks for diabetikere (les mer nedenfor).

Du kan også lage glutenfrie surdeigsbakervarer for de som er følsomme for gluten. Her kan du lese om hvordan du starter en glutenfri surdeigsstarter, samt grunnleggende om glutenfri surdeig for å komme i gang!

5. Reduserer antall karbohydrater i melet.

Organismene i surdeigsstarteren spiser nemlig sukker og stivelse i melet, noe som endrer effekten surdeigsbrød har på blodsukkeret.

Vi kategoriserer denne påvirkningen som høy, middels eller lav glykemisk indeks (hvor lav er best) ... og surdeig kan flytte et brød fra høy til lav glykemisk indeks. Det er ganske bemerkelsesverdig!

Jeg har også sett forskning som tyder på at de gunstige syrene i surdeig (som produseres av de gunstige organismene i surdeigen) også kan hjelpe på blodsukkeret og fordøyelsen.




6. Mer næringsrikt.

Surdeigsprosessen nøytraliserer eller reduserer antinæringsstoffer i korn, som fytinsyre, enzymhemmere og lektiner. Disse antinæringsstoffene kan forårsake fordøyelsesproblemer eller føre til mineralmangel. Derfor er det veldig bra å redusere eller eliminere dem under surdeigsprosessen.

Husk at det bare er ekte surdeigsoppskrifter, som de på nettsiden vår, i kursene våre eller i bøkene våre, som oppnår dette, og det av to grunner...

1. fordi alt melet i oppskriften blir "bearbeidet" av surdeigsstarteren (ikke noe ekstra mel tilsatt senere), og...

2. oppskriftene våre gir lang nok surdeigstid til at surdeigsstarteren kan utøve sin magi.

7. Varer lenger.

Når man "syrner" deigen med en surdeigsstarter, dannes det syrer, spesielt eddik. Eddik er et naturlig konserveringsmiddel, og den viktigste grunnen til at surdeigsbrød holder seg lenger enn brød uten surdeig.

Jeg anbefaler likevel å fryse ned det du ikke spiser i løpet av en dag eller to. Det er praktisk talt akkurat som ferskt når det er tint!




8. Så allsidig.

Du kan lage ALLE familiens bakervarer med surdeig, selv med glutenfritt mel. Selvsagt surdeigsbrød og engelske muffins (bildet over), men også kaker, kanelsnurrer, sjokoladekake, pannekaker, vafler, smultringer og mye mer, som disse 30+ oppskriftene på surdeigsdesserter!

Ingen kommer til å kjede seg, og du kan være trygg på at dine hjemmelagde surdeigsbakervarer er sunnere (og bedre) enn alt du kan kjøpe!

Besøk vårt surdeigsarkiv for mange flere velprøvde surdeigsoppskrifter!

9. God smak.

Nei, surdeigsbakervarer *behøver* ikke være sure! Med mindre det er det du foretrekker!

Du kan få alt fra surdeigsbrød som får leppene til å trekke seg sammen, til mer milde kanelsnurrer... alt etter smakspreferanser. Alt handler om forholdet, syrningstiden og de andre ingrediensene som brukes.

Er du overbevist av disse grunnene til å bruke surdeig? Hvorfor vente? Du er bokstavelig talt 5 minutter unna å starte din egen surdeigsstarter!




Kommentarer